Olaplex-bloggen

Fem faktorer som skadar håret

Varje dag utsätts vårt hår för olika typer av slitage, som skapar skador på håret. Vissa faktorer kan vi inte själv påverka, men det vi kan göra – är att stärka håret och göra det mer motståndskraftigt mot slitage.

Miljöfaktorer som skadar håret

En faktor som orsakar slitage, men som inte går att undvika är miljöfaktorer. Vårt hår påverkas av vatten, sol, vind och väderomställningar. När vi går mellan olika årstider så möts vi av både kalla- och varma klimat. Solens UV-strålar skadar vårt hår på samma sätt som de skadar huden. Vi brukar vara duktiga på att skydda vår hud, men glömmer lätt bort håret. UV-strålar gör att håret blir torrare och kan tappa sin glans.
 
Hårda vindar gör även att håret tar skada, torkar ut och lättare går av. För att inte nämna de kalla vinterhalvåret, där den kalla torra luften gör att håret blir torrt, stripigt och frissigt. Samtliga faktorer gör att håret tar skada och förlorar sin glans, följsamhet och livfullhet.
 
För att motverka detta, är det bra att stärka håret inifrån. Olaplex produkter lagar skadade svavelbindningar som kan ha orsakats av miljöfaktorer, de bygger upp hårstrået inifrån och gör det mer motståndskraftigt.
Olaplex No.7 Bonding oil är en skyddande olja för håret, innehållande UV-skydd, som skyddar ditt hår mot solens strålar.
Läs mer om Olaplex No.7 här
 

Olaplex No.7

 

Värmeverktyg skadar håret

Det är inte ovanligt att dagligen använda värmeverktyg. Oavsett om det är en hårfön, platt- eller locktång så påverkar värmen hårets kvalitét. Dagens värmeverktyg kan uppnå temperaturer upp till 230 grader, vilket gör att värmen skadar inte bara hårets yttre lager, utan även den viktiga inre strukturen.
 
Om vi inte applicerar värmeskydd innan vi använder värmeverktyg, finns det inget skyddande lager. Detta kan orsaka att håret går av, frissighet uppstår och att håret känns matt och livlöst. Genom att applicera värmeskydd innan användning av värmeverktyg, skapar det ett skyddande lager mellan håret och värmeverktyget. Det skyddande lagret gör att håret inte tar lika mycket skada av värmen.
Olaplex No.6,Olaplex No.7 och Olaplex No.9 innehåller alla värmeskydd.
Läs mer om Olaplex värmeskydd här

 

Luftföroreningar påverkar hårets kvalitét

Föroreningar som luftföroreningar och avgaser är något som påverkar hårets kvalité. Håret drar åt sig alla partiklar, kemikalier och luftföroreningar vilket gör att det skapar en oxidativ stress. Detta resulterar i att håret tappar sin glans och kan upplevas slitet samt livlöst. I dagens samhälle möts vi allt mer av olika typer av föroreningar, vilket gör det ännu viktigare att skydda oss mot detta, för att bibehålla hårets kvalité.
 
Olaplex No.9 fungerar som en sköld kring hårstrået, där den ger ett skydd mot externa faktorer. Det är ett lättviktigt serum som applicerar i handdukstorkat hår innan du fönar eller självtorkar det. Tack vare detta serum säkerhetsställer du att du har ett skydd mot föroreningar, samtidigt som det tillför näring, verkar antistatiskt och ger en silkeslen känsla.
Läs mer om Olaplex No.9 här
 

Kemiska behandlingar gör att håret tar skada

Kemiska behandlingar som färgning, blekning eller permanent behandlingar påverkar håret negativt. Detta beror på att de är starka behandlingar som gör att håret tar mycket skada. Att använda Olaplex innan kemiska behandlingar förebygger det slitage och gör håret mer motståndskraftigt.
 
Att välja en frisör som arbetar med Olaplex och där du kan få Olaplex i din kemiska behandling resulterar i mindre påverkan för ditt hår.
 
Innan kemisk behandling rekommenderas det att göra en hemmabehandling med Olaplex No.0 och No.3 dagen innan ditt besök. Det är en intensivt stärkande behandling som gör att håret blir friskare, starkare och kommer inte ta lika mycket skada av den kemiska behandlingen . Det ger även din frisör möjlighet att göra större förändringar.
Hitta din Olaplex frisör här
 

No.0 and No.3
 

Friktion av hårborste, hårsnoddar och kuddar

Hårborstar och snoddar är en vanlig anledning att håret tar skada. När vi borstar håret, är det lätt att hårborsten gör att hårstråna går av – särskilt om håret är blött eller om du har mycket tovor. För att motverka detta är det viktigt att varsamt borsta håret samt använda en bra borste för att försiktigt reda ut håret.
 
Hårsnoddar skapar även en friktion på håret. Ofta har vi vår hästsvans i samma höjd som gör att hårsnodden sliter på håret på samma ställe. När vi drar i håret för att säkra hästsvansen så blir en påfrestning för håret och det kan resultera att håret går av där snodden är placerad. Därav är det bättre att använda mer skonsamma hårsnoddar, som exempelvis scrunchies. Dom skapar inte samma friktion och är snällare mot håret.
 
Vårt hår påverkas även när vi sover. Det skapas en friktion mellan vårt huvud och kudden, som gör att håret tar skada. För att motverka detta är det bra att använda ett sidenörngott, det minskar friktionen och gör även att du vaknar upp med mindre friss.
Tänk på att inte sova med blött hår. Detta påverkar din hårbotten och mjäll kan uppkomma. Dessutom är ett blött hår mer fragilt än ett torrt.

 

Dessa fem faktorer gör det extra viktigt att stärka samt skydda håret. Samtliga av Olaplex produkter bygger upp, stärker det och gör håret friskare. Genom att använda Olaplex i din hårrutin, ger du ditt hår de bästa förutsättningarna att vara hälsosamt, starkt och glansigt!
Läs mer om Olaplex här