Olaplex-bloggen

Hur metaller, mineraler och beläggningar påverkar håret

Upplever du att kvalitén på ditt hår har försämrats? Det finns flera orsaker till detta. Det kan vara avgaser, föroreningar, eller beläggningar från stylingprodukter. Metaller, mineraler och klor är även en vanlig anledning att håret blir missfärgat eller känns matt och torrt. Om du upplever en kliande, torr hårbotten så kan det bero på att du har beläggningar som irriterar den.

Så påverkar metaller och mineraler håret

Metaller och mineraler finns i vårt vatten. Däremot skiljer sig halterna beroende på om det är mjukt- eller hårt vatten. Ett vanligt tecken på att det är högre halter av metaller och mineraler i vattnet är att håret blir missfärgat, eller att det känns livlöst. Högre halter av mineraler gör håret tovigt, matt och en känsla av att aldrig bli rent.

 

 

Grönt hår av poolvatten

Om du har badat i pool så händer det ofta att håret blir missfärgat och får en grön ton, detta blir extra tydligt på blonda hår. men även bruna hår kan få koppar i håret och det gör bruna/mörka hår matta och upplevs mörkare än var de är naturligt. Detta beror på att klorvattnet innehåller kopparsulfat, som sätter sig i håret och kan orsaka inte bara en missfärgning utan även kan reagera med kemiska behandlingar och är allt annat än bra för håret.

 

Hårprodukter ger inte önskat resultat

Om du stylar håret ofta så byggs det upp en beläggning av produkter i håret och hårbotten. Det är inte alltid att ett vanligt schampo kan tvätta bort alla produktrester, vilket gör att det successivt byggs upp ett lager kring hårstrået. Detta lager gör att håret kan bli tovigt, matt, kännas torrt och slitet.

Samtliga beläggningar som påverkar hårets kvalitét sätter sig som ett skyddande lager kring hårstrået. Vilket gör att du inte får önskat resultat av dina hårprodukter. Det blir svårare för exempelvis en hårinpackning att gå djupt in i hårstrået, detta resulterar att håret inte får lika mycket effekt av din produkt.

 

Varför man ska använda djuprengörande schampo

Dessa faktorer är en stor anledning till varför det är viktigt att använda ett djuprengörande schampo regelbundet. Det gör att håret rensas från beläggningar och resulterar i ett friskare, välmående hår. Använd Olaplex No.4C var 4-6 tvätt för att rengöra ditt hår på djupet. Det tar bort produktrester från stylingprodukter, och avlägsnar ytligt metaller och mineraler från håret.

Läs mer om Olaplex 4C här
 

Ta hand om ditt hår för att motverka slitage

Förutom att ge ditt hår en detox är det även viktigt att ge ditt hår ett skydd. När du djuprengör håret så blir håret en ren canvas, där varje produkt i din hårvårdsrutin är viktig. Du kommer exempelvis få en större effekt av Olaplex No.3 och No.8 hårinpackning efter en detox, eftersom kuren eller inpackningen lättare går in i håret. Olaplex No.8 ger ditt hår dessutom en intensiv fuktboost, samtidigt som det stärker och reparerar håret.
 
Efter du har tvättat håret är OIaplex No.9 perfekt att använda för att skydda håret mot luftföroreningar och avgaser. Serumet applicerar du i handdukstorkat hår, det lägger sig som ett skyddande lager kring hårstrået motverkar skadlig oxidation från föroreningar och ger även skydd mot värme.

Applicera därefter Olaplex No.6 och No.7 för att göra håret mer följsamt, eliminera friss upp till 72 timmar och tillföra en otrolig glans.
 
Läs mer här om skillnaden mellan Olaplex No.6, No.7 och No.9